BRABANTSE ERFGOEDPRIJS

Dit voorjaar waren de mensen van Erfgoed Brabant te gast op het GZG terrein in Den Bosch. Zij vertelden ons over hun werk en de ‘Brabantse Erfgoedprijs’. Deze prijs stimuleert projecten die “door nieuwe vormen erfgoed naar nieuwe dimensies brengen en erfgoed anders inzetten. Verrassende verbindingen met andere sectoren tot stand brengen met erfgoed als vertrek- of eindpunt. De bestaande (digitale)middelen innovatief gebruiken om een breed of nieuw publiek toegang tot de collectie te geven en agenda zettend zijn, zowel binnen als buiten het erfgoedveld.”

Deze omschrijving past ons wel dachten we en we hebben onszelf, bescheiden als we altijd zijn, ingeschreven. Het Mariapaviljoen, gehuisvest in een monument, het oude sanatorium op het voormalige GZG-terrein, voldoet ruim aan al deze voorwaarden en doet nog meer.
Mariapaviljoen draait nu ruim 3 jaar en is een populaire plek voor allerlei binnenstadbewoners. Een huis voor projecten als KIMP (Kunst In het MariaPaviljoen), stichting ‘Bij Katrien’, de Kino-club, het eerste Bossche Stad-Strand, politieke debat avonden en ruimte voor diverse andere maatschappelijke organisaties. En, niet onbelangrijk, het Mariapaviljoen is onafhankelijk. Het is een wijk-buurt huis opgezet zonder een cent subsidie waar je ook nog eens heel lekker en verantwoord kan eten voor een belachelijk lage prijs. Aan de prijs is naast eeuwige roem een bedrag van 10.000 euro verbonden, dat geld kunnen we heel goed gebruiken om de activiteiten uit te breiden en het Mariapaviljoen verder uit te breiden en nog beter te maken.

De jury van de Erfgoedprijs is het daarmee eens: afgelopen week kregen we het bericht dat we uit 74 inzendingen geselecteerd zijn voor de shortlist van 8 projecten. Binnenkort komen ze langs om nader kennis te maken. In september worden 3 van de 8 projecten genomineerd. Vervolgens mag het publiek stemmen welk van die 3 projecten haar voorkeur heeft.

shortlist-lr